Šećerna bolest i lekovi

Dijabetes (šećerna bolest) je hronično nezarazno oboljenje, koji se manifestuje povećanim nivoom šećera u krvi. Da bi glukoza (šećer) iz krvi ušla u ćeliju potreban je hormon koji luči gušterača – insulin.

Ako gušterača potpuno izgubi mogućnost da luči insulin (tip 1dijabetesa) pacijenti moraju svakodnevno da primaju insulin.SIPC Insulin Pen Poster

Ako u organizmu ima insulina (tip2 dijabetesa) ali je iz nekog razloga smanjena osetljivost tkiva na njega ili se luči nedovoljno, koriguje se ishrana i daju tkz. “oralni antidijabetici”, lekovi koji se piju za regulaciju povišenog šećera u krvi.

Glavni cilj terapije dijabetesa je da se održi koncentracija glukoze (šećera u krvi) unutar optimalnih vrednosti i spreče komplikacije koje mogu da dovedu do oštećenja oka, nervnog sistema, bubrega, srca i krvotoka.

Prvi korak je normalizacija telesne težine, prihvatanje promena u ishrani, stilu života, uz redovno praćenje vrednosti šećera u krvi i striktno praćenje saveta lekara.

17drug3Pored lekova za sniženje šećera u krvi, nekad su neophodni i drugi lekovi koji mogu da dovedu do naglog sniženja ili povišenja šećera u krvi i pogoršaju stanje (kortikosteroidi, antibiotici, diuretici, beta-blokatori…) na šta će vas lekar ili farmaceut upozoriti i preporučiti da pratite i merite šećer u krvi. Ako se spremate za snimanje bubrega uz kontrastna sredstva ili operativni zahvat sa anestezijom, potrebna je konsultacija sa lekarom da li je i kada možda potrebno prekinuti uzimanje ovih lekova. Velike doze acetilsalicilna kiselina takođe mogu da izmene nivo glukoze i krvi.

Treba podsetiti da i alkohol u kombinaciji sa nekim lekovima za terapiju šećera (metformin) dovodi do povećanje mlečne kiseline u krvi i može izazvati tešku acidozu.

Nisu svi lekovi i dijetetska sredstva, iako možda i ne sadrže šećer, pogodna za dijabetičare. Efedrin, pseudoefedrin i fenilefrin koji se nalaze u mnogim proizvodima za olakšanje tegoba prehlade i gripa mogu dovesti do povećanja nivoa glukoze u krvi, kao i povišenja krvnog pritiska, te je najbolje da ih dijabetičari i hronični bolesnici “zaobiđu”.

logo_date11Svetski dan dijabetesa obeležava 14. Novembra, a ovaj datum je izabran u čast rođendana Frederika Bantinga koji je zaslužan za otkriće insulina.

 

Mr ph.  spec. Ljubica Radoš

Share Button