Gorušica

Ko nije makar nekad iskusio bolni osećaj žarenja u grudima iza grudne kosti koje se javlja posle jela sa pojavom oštre tečnosti u ustima?

 untitledIako su simptomi slični onim koji se javljaju pri srčanim oboljenjima (ili obratno), u pitanju je gorušica, žgaravica odnosno gastroezofagealni refluks (GERB), a javlja se usled povratka žeudačne kiseline u jednjak.

Gorušica je najčešće posledica nepravilnog rada mišića koji okružuje u obliku prstena donji deo jednjaka i otvara se tokom gutanja, nakon čega bi trebao da se zatvori i time spreči povratak želudačne kiseline u jednjak.

Emocionalno stres, pušenje, alkoholna, gazirana ili jako hladna ili vruća pića pojačavaju lučenje želučane kiseline, pa samim tim i gorušicu. Ovom stanju pridonosi nepravilna ishrana, obilni obroci, nežvakanje i brzo gutanje hrane, pritisak na želudac zbog gojaznosti ili tesne odeće. Začinjena, pržena, masna hrana, namirnice koje dovode do nadimanja (kupus, karfiol, pasulj) ili opuštaju donji sfinkter jednjaka (paradajz, luk, čokolada, kafa i južno voće) izazivaju gorušicu. Određeni lekovi, kao što su oni koji se koriste u terapiji bola, osteoporoze, astme, za smirenje i drugi  takođe mogu pojačati gorušicu.

Zabluda je da mleko i čaj od nane leče gorušicu, jer izazivaju samo kratkotrajno olakšanje. Masnoće i belančevine iz mleka izazivaju pojačano lučenje kiseline, a mentol opušta donji sfinkter jednjaka i time povećava opasnost od gorušice.

  Ginger-Tea Umirujuće dejstvo na gorušicu  ima čaj od kamilice ili đumbira.

   Za   ublažavanje gorušice se koriste antacidi – grupa lekova koja neutrališe želudačnu kiselinu, a u pitanju su soli ili hidroksidi aluminijuma, magnezijuma i kalcijuma (Gelusil-Lac, Rupurut, Rutacid, Gastal…) u obliku tableta koje se žvaću ili sisaju. Natrijum karbonat (soda bikarbona) se nikako ne preporučuje jer uz neutralizaciju želudačne kiseline se stvara ugljen dioksid koji može oštetiti želudac, a uz to dovodi do ponovnog i pojačanog lučenja želudačne kiseline. U novije vreme se koriste H2 blokatori i inhibitori protonske pumpe. Iako se neki lekovi iz ove grupe mogu dobiti bez recepta, ne treba ih uzimati bez saveta farmacuta, jer pored određenog načina doziranja, imaju i veliki broj interakcija sa hranom i drugim lekovima, a mogu prikriti simptome ozbiljnijih poremećaja.

Ako bol u grudima ne prolazi posle uzimanja lekova za smirenje gorušice ili se javlja često i uporno obratite se lekaru. Usled dugotrajnje gorušice može se javiti oštećenje pa čak i karcinom jednjaka.

Držite kilograme pod kontrolom i pravilno se hranite. Jedite polako, obroci treba da su manji a češći, ni hladni ni vrući, već sobne temperature. Večera treba da je laka i najmanje tri sata pre odlaska na spavanje. Ako se baš morate ispružiti posle jela, lezite na levi bok i podignite uzglavlje.

U bilo kojoj od apoteka u Apoteci Zrenjanin, pored stručnog saveta i pomoći oko izbora preparata naši farmacuti Vam mogu pomoći i savetima u prevenciji.

Tekst pripremila:

Mr. ph spec. Ljubica Radoš