Lekovi i sposobnost upravljanja vozilom

Vožnja je proces koji obavljamo svakodnevno, rutinski. Sedate u kola, vezujete pojas, uključujete motor… da se odvezete do posla, kuće, supermarketa ili da vaše dete časkom „odbacite“ na trening, školu jezika ili druga…Ipak, vožnja je jedna od zahtevnijih aktivnosti koju svakodnevno obavljate. Vozač mora tokom vožnje da prati, primeti i reaguje vrlo brzo.

Studije su pokazale da na saobraćajne nesreće utiče najviše ljudski faktor, a u manjoj meri stanje na putevima. Sposobnost vozača zavisi od mogućnosti da u datom trenutku opazi, donese brzu odluku i pravovremeno reaguje, što zavisi od vizuelizacije, percepcije i motornih funkcija. Poremećaji bilo koje od navedenih funkcija mogu dovesti do nesreće.

Mnoga stanja organizma i bolesti mogu da utiču i na sposobnost vožnje. Vožnja u pospanom ili umornom stanju, usporava vreme reakcije, te ima isti efekat kao i da je vozač pod uticajem alkohola. Ako ste ostali budni 24 časa, vaše rekacije će biti usporene kao i da vam je koncentracija alkohola u krvi 0,5 promila.

Pored toga i razni lekovi mogu da utiču na vozača. Lekovi mogu imati uticaj na vožnju smanjenjem koncentracije, uticajem na raspoloženje, kordinaciju pokreta ili vid.

Ovakvi lekovi mogu se naći među sedativima, ali i tabletama protiv bolova, regulisanje krvnog pritiska, antibioticima, lekovima protiv mučnine, i mnogim drugim grupama lekova, pa čak i među lekovima koji imaju režim izdavanja bez recepta ( “U slobodnoj prodaji”), npr. za lečenje prehlade. U principu, ako koristite neki lek, a vozač ste, bitno je da obratite pažnju na znake upozorenja koji se nalaze u uputstvu ili na kutiji leka. Lekove koji imaju uticaja na sposobnosti vozača ( trigonici) možemo podeliti u dve grupe:

1. Prvu grupu čine lekovi koji imaju snažan uticaj na psihofizičke sposobnosti, gde za vreme terapije nije dozvoljeno upravljanje motornim vozilom niti rad sa mašinama, a obeleženi su punim crvenim trouglom (npr. Sanval, Tegretol…) ili znakom za opojne droge § i punim crvenim trouglom ( Tu spadaju uglavnom lekovi za jake bolove kao što su : Morfin, Trodon..)

.

2. Druga grupa lekova su oni koji mogu uticati na psihofizičke sposobnosti, a obeležavaju se crvenim praznim trouglom ∆. U ovu grupu spadaju npr. Bensedin, Lorazepam, Ciprocinal, Metildopa, Demetrin, Klometol ali i neki lekovi koji se mogu izdavati bez lekarskog recepta kao što su npr. Analgin, Dimigal, i mnogi drugi…

U Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, kažnjiva je upotreba lekova na kojima je naznačeno da se ne smeju koristiti pre i za vreme vožnje.

Smanjite rizik radi vaše bezbednosti, ali i vaših najmilijih i okoline:

Ako ste umorni, imate bolove, vrtoglavicu ili temperaturu, kao i ako ste pod nekim jakim stresom ili ste pod dejstvom alkohola prepustite vožnju drugima.

Ne vozite, ako uzimate lek koji ima znak upozorenja , tj lekove koji imaju uticaj na vašu sposobnost za vožnju.

Bitno je da se uvek dobro informišete o leku koji koristite. Ako su vam potrebne dodatne informacije i savet, stručno osoblje u apotekama Apoteke Zrenjanin stoji Vam uvek na raspolaganju.

Sigurnu i bezbednu vožnju želi Vam Apoteka Zrenjanin.

Share Button