Национални дан борбе против рака дојке -20. март

  U prvim danima proleća je RUŽIČASTI DAN,  kada se obeležava Nacionalni dan borbe protiv  raka dojke, čiji je simbol ružičasta ruža.

nacionalni_dan_borbe_protiv_raka_dojke_mUz podršku Ministarstva zdravlja, Instituta za onkologiju i radiologiju  Beograd, Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut“, a na inicijativu Fonda B92 i kompanije Avon    20. mart je  od prošle godine zvanično proglašen Nacionalnim danom borbe protiv raka dojke i uvršten u Kalendar javnog zdravlja.

Cilj  je da se ukaže na značaj redovnih pregleda i prevencije kancera,  jer  je učestalost ove bolesti svuda u svetu  u porastu (za 3,1%)  već 30 godina, te  je rak dojke najčešće maligno oboljenje kod žena.

Prema podacima Instuta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” u Srbiji je tokom 2011. godine od raka dojke obolelo 4616 žena. U odnosu na druge stanovnice Evrope, žene u Srbiji su u srednjem riziku oboljevanja i visokom riziku umiranja od ove bolesti.

Rak dojke se ne može sprečiti, ali se može rano i jednostavno dijagnostifikovati, kad ga žena ne može još ni napipati ili kad žena nema nikakve tegobe. Kod žena kod kojih je otkrivena bolest u ranoj fazi petogodišnje preživaljvanje  je oko 96%.

Samompregledom žene na vreme otkriju  preko 70% slučajeva raka dojke i to na vreme.

Zato treba podsetiti:

  • Samopreglede  treba obavljati počev od 20. godine života, svakog meseca.
  • Klinički pregled dojke kod izabranog lekara od 30. godine i
  • Prvi mamografski pregled od 40 do 45 godine.

dan_ruzicaste_vrpce_500x313Pored već poznatih faktora rizika za oboljevanje od raka dojke (godine starosti, rak dojke u porodici-mama, tetka, baka, već prethodni rak dojke, prvi porođaj posle 30. godine, prva menstruacije pre 12. i kasna menopauza –posle 50.godine, nedojenje…)  i dugotrajna upotreba hormonski preparata, kao i okruženje gde je povećano zračenje ili isparenja štetnih materija takođe povećavaju rizik od pojave ovog oboljenja.

Skrining raka dojke se sprovodi u 20 opština u Srbiji, preko Kancelarije za skrinig raka Instituta za javno zdravlje Srbije od 2012. godine, organizovano, mamografski, kod zdravih žena od 50 do 69. godina starosti. Skriningom se najčešće otkriva bolest u ranoj fazi, dok još nema nikakvih znakova.

Izvor:

Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”

Tekst pripremio:

Mr ph. spec. Ljubica Radoš