Obeležavanje Nacionalnog dana bez duvanskog dima- 31. Januar 2014.

 

Apoteka Zrenjanin, Zavod za javno zdravlje Zrenjanin i farmacutska kuća Ivančić i sinovi su zajednički obeležili Nacionalni dan bez duvanskog dima, podelom edukativnog materijala u apotekama „Galenus“, „Centar“ i „Eskulap“ i holu Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin.

Slogan ovogodišnjeg dana je “ Grad bez duvanskog dima “ .

Ove godine je akciju podržala i domaća farmacutska kuća Ivančić i sinovi, koja je pripremila edukativne knjižice kao pomoć odvikavanju od pušenja. U duhu ovog slogana, domaća farmacutska kuća Ivančić i sinovi, pored aktivnosti u Zrenjaninu, u Vojvodini učestvuje u obeležavanju ovog dana i u Novom Sadu i Subotici, ali i po drugim većim gradovima Srbije ( Niš, Kragujevac…).

Prema istraživanju Svetske fondacije za zdravlje pluća i Američkog društva za borbu protiv raka, u svetu više od pet miliona ljudi godišnje strada od posledica upotrebe duvana. Prema  istom izvoru građani Srbije puše najviše cigareta po glavi stanovnika. Statistika pokazuje da u Srbiji puši skoro svaki drugi muškarac i skoro svaka treća žena. Čak 41% tinejdžera je do svoje 16-te godine popušilo bar jednu cigaretu.

Prema podacima objavljenim u Svetskom atlasu duvana, samo jedan pušač iz Srbije tokom godine popuši 2.861 cigaretu,  što je 1.500.000.000 evra godišnje.

Zanimljivo je i da u Srbiji podjednako strasno puše i oni koji bi trebali da imaju najrazvijeniju svest o tome kakve posledice pušenje ostavlja po zdravlje – zapaljenu cigaretu drži trećina lekara i čak 44 odsto srednjeg i višeg medicinskog kadra, a istraživanje Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ svedoči da među belim mantilima ima više pušača nego u opštoj populaciji.

Da nije sve tako crno, ipak pokazuje i podatak da se broj pušača u Srbiji ipak smanjuje. U posljednjih 10 godina manje ih je za sedam posto, a većina onih koji se odreknu cigareta, čini to iz zdravstvenih razloga.Međutim, svako drugo domaćinstvo ima najmanje jednog člana koji puši.

Apoteka Zrenjanin učešćem u obeležavanju ovog dana, želi da pomogne da Zrenjanin i na ovaj način bude zdravije i lepše mesto za život kako za nas, tako i za naše najmlađe i time doprinese očuvanju zdravlja naših sugrađana.

Ljubazno osoblje Apoteke Zrenjanin će Vam rado dati stručan savet svima onima koji žele da prekinu sa ovom lošom navikom.

Prilog o obležavanju ovog dana možete videti:

http://www.youtube.com/watch?v=AJbv3DPWhCM&list=UUqclfpU80kLnKlpQ9KvSHrw&feature=c4-overview

 

Mr. ph spec. Ljubica Radoš

slika 2 slika 3 mala slika 1 mala