Osnovne činjenice o sidi i HIV-u

Sida ili engl. AIDS (Sindrom Stečenog Imunološkog deficita) je polno prenosiva bolest koju izaziva virus HIV-a, a karakteriše je slabljenje imunog sistema organizma.

HIV je  virus humane imunodeficijencije (humani imunodeficijentni virus)  koji napada limfocite (bela krvna zrnca), koji su zaduženi za odbranu organizma. Na ovaj način, oslabljuje imunitet organizma i stvara mogućnost da se razviju bolesti (infekcije i tumori) protiv kojih organizam ne može da se izbori.

Treba naglasiti da postoji razlika između pojmova: HIV pozitivne osobe i osobe obolele od side. HIV pozitivna osoba je zaražena virusom HIV-a ali još uvek nema i sidu, može da izgleda potpuno zdravo jer do pojave bolesti može da prođe od dve do deset godina.

HIV_PresentationChinaLiuzhou8_061906Sida se prenosi :

Nezaštićenim seksualnim kontaktom sa HIV pozitivnom osobom.

Kontaktom sa zaraženom krvlju, najčešće korišćenjem igala i špriceva koje je koristila HIV pozitivna osoba.

Sa majke na plod tokom trudnoće i porođaja i dojenja.

 

 

HIV se retko može preneti:

  • Tetoviranjem i pirsingom, ako se radi nesterilnim priborom, poljupcem u usta.
  • Razmenom pribora za ličnu higijenu (brijačem, četkica za zube, makazice za nokte).

HIV se ne može preneti :

Uobičajenim socijalnim kontaktima kao što je grljenje, poljupcem u obraz, rukovanjem…

  •  Preko životinja ili uboda insekata (komarci, krpelji),
  • Kašljanjem i kijanjem.
  • Korišćenjem zajedničkog bazena.

Kao što je rečeno, HIV- infekcija može dugi niz godina proticati bez ikakvih znakova i simptoma,  pa je jedini način da se otkrije je da se osoba koja je imala neki rizik testira na HIV.

Najznačajniji i jedini  način borbe protiv ove opake i smrtonosne bolesti je prevencija, a poslednjih godina do zaražavanja najčešće dolazi nezaštićenim seksualnim kontaktom.

Prema podacima UNAIDS-a u svetu je inficairano HIVom 75 miliona osoba, a 36 miliona je umrlo.

Terapija koja se korisiti u lečenju obolelih je dostupna i besplatna u Republici Srbiji, odnosno svi troškovi lečenja idu na teret Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za sve zdravstvene osiguranike kojima je lečenje indikovano. Od 2008 . godine zaraženih HIVom i obolelih od side se leče u Kliničkom centrima u Beogradu, Novom Sadu , Nišu i Kragujevcu .

Mr ph. spec. Ljubica Radoš