PAKUJTE PAMETNO PUTUJTE SIGURNO-SAVETI

Pri pripremi za odmor i putovanje pametno je spakovati i poneti jednu putnu apoteku, u kojoj će se naći lekovi, sredstva i pribor potreban da se zbrinu neka akutna stanja, ali ne treba zaboraviti ni na redovnu terapiju.

Ovo su uopštene informacije, a u zavisnosti da li putujete sami ili porodično, da li su u pitanju mlađe osobe ili starije koje imaju i hronične bolesti, sadržaj ovih putnih apoteka se može dosta razlikovati. Pored ovog, sama destinacija utiče na to šta može biti potrebno na putu.

Zato, preporučujemo da se u samoj apoteci uz naš savet, izabere sve što je potrebno da bi putovanje bilo sigurno a boravak na odmoru prijatan.

Saveti:

  • Obavezno ponesite overenu zdravstvenu knjižicu ili dodatno putno osiguranje ako putujete u inostranstvo.
  • Lekovi nosite u orignalnom pakovanju, jer pored toga što to pakovanje štiti lek, tu se nalazi i uputstvo koje ima potrebne savete o doziranju, neželjenim dejstvima ali i hemijski naziv leka koji je internacionalan, ako Vam zatreba da ga dodatno nabavite na putovanju.
  • Ako su u pitanju osobe koje koriste hroničnu terapiju, treba da preračunaju koliko lekova da spakuju kako bi imali dovoljno do povratka kući.
  • Nije na odmet ni da se ponese kopija lekarskog izveštaja na kojoj je osnovna dijagnoza i terapija, ako osoba pati od nekih hroničnih bolesti.
  • Ako putujete u inostranstvo i avionom, raspitajte se o zakonskim regulativima nošenja lekova: koji lekovi u kojoj količini i kako se mogu nositi, a posebnu pažnju treba obratiti na lekove koji zahtevaju specifične mere čuvanja (kao što je insulin) ili poseban režim izdavanja.
  • Zaštite se i od ujeda insekata koji mogu biti prenosioci bolesti i
  • Budite obazrivi kako i gde se  hranite i kakvu vodu pijete.
  • Lekovi koji se ne izdaju bez lekarskog recepta, a inače ih ne koristite kao što je to antibiotik, nema potrebe da nosite “za svaku slučaj”, jer se ovi lekovi upotrebljavaju samo ako su neophodni i oni se isključivo izdaju uz lekarski recept. Zato je i bitno da i tokom puta postoji  obezbeđeno zdravstveno osiguranje, jer svuda postoji dežurni lekar koji će u takvim situacijama odrediti koji lek je potreban.
  • Ako pijete redovnu terapiju a planirate da se sunčate, posavetujte se sa farmaceutom, da li ti lekovi izazivaju fotosenzibilizaciju – preosetljivost kože na sunce, jer tad ili je potrebno izbegavati sunčevo zračenje, ili se možda konsultovati sa lekarom, da se ako je moguće takav lek zameni sa nekim koji neće imati takav efekat.

Tekst pripremila:

Mr pharm. spec. Ljubica Radoš, Apoteka Zrenjanin