Prehlade u dečijem uzrastu

 

Boravljenje u zatvorenom prostoru, školi, vrtićima, bliski kontakti, kao i temperaturne promene koje donosi jesen pogoduju resepratornim infekcijama, te se tada  i javlja veći broj dece sa ovim oboljenjem. Infekcije gornjih respiratornih organa (zapaljenje nosne sluznice-rinitis, sinusa-sinuzitis, uha-otitis, ždrela- faringitis ili grkljana-laringitis) u najvećem broju slučajeva (oko 75%) su virusnog porekla. Prenose se vazdušnim putem (kašljem, kijanjem) ili direktnim kontaktom. Rinitis, prehlada ili nazeb je najčešće oboljenje čovečanstva.

Kao i uvek prevencija je najbolji lek, a ona podrazumeva: pojačanu ličnu higijenu, pranje ruku sapunom i toplom vodom, provetravanje prostorija, dovoljno sati sna i boravka na otvorenom,  uz pravilnu i zdravu ishranu.

Kao preventiva preporučuju se i posebni proizvodi u obliku sirupa ili tableta za jačanje imuniteta koji mogu da sadrže vitamine, biljne ekstrakte ili propolis, a često i cink, a prilagođeni za  određeni uzrast deteta.

Pored svega, roditelji se često  zabrinu, jer primećuju da im je dete često bolesno od kad je krenulo u vrtić, obdanište ili školu. U prvih pet godina života, deca u proseku godišnje prebole 6 do 9 ovakvih infekcija. Ova pojava je normalna faza u razvoju imunog sistema čime deca razvijaju svoju otpornost. Deca koja su gojazna, sklona alergijama, izložena duvanskom dimu, ili ako nisu kao bebe dojena, već hranjena adaptiranim mlekom češće su bolesna.

Svi prepoznajemo simptome respiratornih infekcija. Prvi simptomi su grebanje u grlu, zapušen nos ili  dosadno curenje, nekad praćeno glavoboljom, nakon čega često dolazi do pojave kašlja, koji je najčešće posledica slivanja sekreta niz grlo.

Neophodno je da dete miruje nekoliko dana i da unosi dovoljno tečnosti.  farmaceut može da Vam preporuči pored kapi za nos , a da bi se olakšao bol u grlu ili kašalj, oriblete ili sirupe prilagođene uzrastu i individulanom stanju.

Home-Remedies-for-Common-Cold

Ako je povišena i telesna temperatura, a pređe 38 C, daju se antipiretici (lekovi za sniženje temperature) na bazi paracetamola ili ibuprofena. Preparati na bazi acetilsalicilne kiseline ( Aspirin, Andol, Midol) se ne daju deci do uzrasta od , zbog moguće pojave Reyovog sindorma. Ako je u pitanju blaži oblik infekcije, ona najčešće prolazi za par dana, ali ako se stanje pogoršava neophodno je konsultovati lekara.

Antibiotike ne treba davati nikako bez preporuke lekara, jer njihovo nekontolisano uzimanje mnogo više šteti nego što koristi jer ne samo da neće doprineti izlečenju, već deluju na bakterije koje već normalno žive u flori sluzokože, pa se na taj način široko otvara put virusima a široka primena antibiotika doprinosi razvoju rezistencije bakterija.

Postoji veliki izbor preparata u raznim kombinacijama lekovitog bilja, vitamina, cinka, proplisa i drugog koji mogu biti u      obliku tableta, spreja, sirupa i  drugih formi, namenjenih i prilagođenih deci ili odraslima ili doređenim bolestima  (dijabetičarima)  a pomoć pri izboru i  savet dobićete od stručnog  i ljubaznog osoblja  Apoteke Zrenjanin.

Mr ph. spec Ljubica Radoš