Šta su probiotici a šta prebiotici?

Svakodnevno se spominje povoljno dejstvo probiotika i jogurta na zdravlje, a šta je zapravo probiotik?
Svetska zdravstvena organizacija probiotike definiše kao žive mikroorganizme (tzv. „dobre“ bakterije) koji primijenjeni u određenoj količini imaju povoljno delovanje na zdravlje. Probiotici mogu biti bakterije ili kvasci, ali
su najčešće bakterije mlečno-kiselinskog vrenja. Osim u jogurtu, kefiru i siru, nalaze se i u kiselom kupusu i drugom fermentisanom povrću. Probiotici su normalni stanovnici crevne mikroflore zdravih ljudi, kada postoji ravnoteža između „dobrih i loših“ bakterija.

Pri prolivu, korišćenju antibiotika a i drugim stanjima ova ravnoteža može da se poremeti. Unosom probiotika na najprirodniji način se vraća ravnoteža crevne flore. Probiotici ne mogu zameniti uništenu prirodnu crevnu floru, međutim, oni privremeno mogu pomoći organizmu. Uloga probiotika je da onemoguće stvaranje toksina i rast loših bakterija, takmičeći se sa njima za prostor i hranu.

Probiotici kao suplementi, odnosno dodaci ishrani ili lek uzimaju se tokom ili neposredno nakon obroka, a ako se piju kao kombinovana terapija sa antibioticima, onda se uzimaju 2-3 sata nakon uzete doze antibiotika, od prvog dana antibiotske terapije. Na tržištu postoje probiotici u obliku preparata namenjeni deci. Sve veći broj dokaza upućuje da probiotici pomažu u održanju dobrog zdravstvenog stanja. Prema preporukama SZO probiotici imaju povoljno dejstvo kod prevencija i lečenje proliva, konstipacije, alergija, infekcija bešike, intolerancije na laktozu, prevencije karcinoma kolona, iritabilnoga kolona, kao i kod žena s rekurentnim vaginozama.
S druge strane, prebiotici su nesvarljiva biljna vlakna (uglavnom oligosaharidi) koja deluju povoljno na rast i aktivnost probiotika. Najčešći prebiotici su pektini, fruktooligosaharidi, inulin, a nalaze se u banani i jabukama.
Prebiotici poboljšavaju preživljavanje probiotika i omogućuju njihovo naseljavanje u mikroflori creva, a uz to pospješuju peristaltiku crijeva, skraćuju vreme prolaska hrane kroz probavni trakt te povećavaju bioraspoloživost minerala, posebno kalcijuma i magnezijuma. U novije vreme popularni su preparati koji imaju u svom sastavu i pro i prebiotik, a nazivaju se simbioticima. Oni ostvaruju prednost zajedničkog sinergističkog delovanja
probiotika i prebiotika.

Za sve savete i pomoć, za izbor preparata možete se obratiti farmaceutima u apoteci
Apoteke Zrenjanin.
tekst pripremila:
Mr ph. Ljubica Radoš, spec.