Stomačne tegobe i leto

U letnjem periodu se često javljaju akutne crevne infekcije sa prolivom, ponekad praćene mučninom, povraćanjem, pa čak i povišenom temperaturom. Traju od nekoliko sati do nekoliko dana, a posebno su neprijatne na putovanju i mogu pokvariti godišnji odmor.

Ovi letnji prolivi se najčešće mogu zaustaviti i izlečiti dijetetskim režimom ishrane, čajevima i preparatima koji se mogu dobiti uz savet farmaceuta u apoteci bez recepta.

Međutim. ako se simptomi pogoršaju ili Vam ne bude bolje posle par dana, ili u stolici ima krvi, neizostavno se treba obratiti lekaru. Najvažnije je na vreme početi sa nadokandom tečnosti i elektrolita koji se gube prolivom i povraćanjem. Tečnosti uzimati u manjim količinama i češće, a u tu svrhu se koriste sredstva za rehidrataciju (rastvorena prema uputstvu u prokuvanoj vodi ili čaju od šipka, lista dunje, ili u crnom čaju).

Naravno, potrebno je prilagoditi i ishranu koja treba da bude potpuno nemasna, blaga, skrobna, da se sastoji od dvopeka, kuvanog pirinča u slanoj vodi, kuvanog krompira, šargarepe, instant nemasne bistre supe, a tek nakon povlačenja simptoma polako se uvode u ishranu lagana kuvana jela, kao i kompot od jabuke i banane, a tek potom ostale namirnice.

Za olakšanje tegoba se često koriste i adsorbensi, u obliku praha ili aktivni ugalj, koji imaju osobinu da vezuju otrove, gasove i produkte bakterija i izbace ih iz organizma. Za brži oporavak preporučuje se i primena probiotika i prebiotika.

Za sve savete i pomoć, kao i uvek, možete se obratiti farmaceutima u apoteci Apoteke Zrenjanin.