Svetski dan borbe protiv side 1. dec. 2013. -„Nijedan život izgubljen zbog side“

 

Svetski dan borbe protiv AIDS-a obeležava se od 1988. godine, sa ciljem da se podigne svest o ovoj bolesti i podseti na one koji su preminuli od posledica side.

Ove godine Svetski dan borbe protiv side se obeležava pod sloganom:„ Nijedan život izgubljen zbog side“ sa akcentom na promociju značaja testiranja na HIV.Nаciоnаlnа kаmpаnjа u Srbiјi je pоčеlа krајеm nоvеmbrа i trајаćе dо srеdinе dеcеmbrа.

Apoteka Zrenjanin se uključila u obeležavanje u želji da našim građanima obezbedi više informacije o ovoj bolesti. Tokom ove aktivnosti Apoteka Zrenjanin će našim sugrađanim deliti besplatne kondome, ali i edukativni materijal: uputstva za upotrebu kondoma, kao i letaka o prevenciji.

Akcija se sprovodila 29. 11. 2013. u našim većim gradskim apotekama :“Centar”, “Galenus”, “Higija”, “Gradnulica” i “Eskulap”.

U svetu je registrovano da je  inficairano HIV-om 75 miliona osoba, a 36 miliona je umrlo (UNAIDS), od početka praćenja podataka do danas .  U Republici Srbiji   оd pоčеtkа еpidеmiје, 1985. gоdinе su rеgistrоvаnе 2962 оsоbе inficirаnе HIV-оm, оd којih је 1678 оsоbа оbоlеlо, 1058 оsоbа je umrlо. Na području Vojvodine, (Institut za javno zdravlje Vojvodine)   396 osoba u pokrajini zna da živi sa HIV infekcijom, od čega je 200 osoba obolelo, a 129 umrlo.  Tokom ove 2013, godine na području Vojvodine zabeleženo je 27 novih slučajeva HIV infekcije.

Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin je izneo podatak da  na području Srednjebanatskog okruga do sada je potvrđena HIV infekcija  kod 16 osoba, od kojih je 7 preminulo.

Prilog RTV Santosa možete pogledati na:

http://www.youtube.com/watch?v=pE7AqVwIndo

Mr ph. spec. Ljubica Radoš

 

29112013389 aids 2 aids