Zdravlje za sve!

Svetski dan zdravlja i Meseca borbe protiv dijabetesa 2018

Ove godine Svetski dan zdravlja obeležavaju zajedno Apoteka Zrenjanin, Društvo za borbu protiv dijabetesa grada Zrenjanina, Crveni krst Zrenjanin, Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov “ i kao organizator inicijative “Promocija zdravlja u zajednici” Zavod za javno zdravlje Zrenjanin.

Ujedno kao i ranijih godina, Apoteka Zrenjanin zajedno sa svojim partnerima Društvom za borbu protiv dijabetesa grada Zrenjanin i Crvenim krstom grada Zrenjanin i Abbott diabetes care Srbija obeležava  April mesec borbe protiv dijabetesa.

(akcija je sa 7.aprila kad je Svetski dan zdravlja,zbog Uskršnjih praznika,  pomerene na 11.april)

U sklopu ovih promotivnih aktivnsoti koje su  usmerene na građanstvo biće organizovano besplatno merenje šećera u krvi i krvnog pritiska uz savate o pravilnoj ishrani, terapiji i pravilnom samomerenju šećera u krvi.

Ovom priliom akcije će se odvijati na više lokacija u gradu:

  • 11. (Svetski dan zdravlja) 11.april-Apoteka Centar od 11 do 13 časova
  • 12. aprila od 16 do 18 časova ispred Ultra caffea
  • 19. aprila od 16 do 18 časova ispred Ultra caffea
  • 25. aprila Apoteka Zrenjanin-apoteka Vladimir Rolović – Zeleno polje od 15.00 do 17.00

 

Dijabetes se danas ubraja među najčešća hronična oboljenja, koje je u stalnom porastu posebno u razvijenim zemljama, a prema istraživačkoj projekciji u narednih 25 godina broj obolelih će se udvostručiti.Za dijabetes se kaže da je “tihi ubica” jer se bolest dugo,podmukolo i neprimento razvija.  Razvoj kliničke slike ove bolesti ima tri osnovne faze: predijabetes, latentni dijabetes i klinički dijabetes,a najčešće se otkrije kad je već u kliničkom stadijumu. Na osobu koja zna da ima dijabetes dolazi jedna koja to ne zna.

Uzroci dijabetesa uglavnom su oni koje donosi savremeni stil života: gojaznost, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, ali postoje nasledni faktori. Iako od dijabetesa tip 2 ( insulin nezavisni) oboljevaju najčešće stariji, starosna granica se na žalost pomera i sve je više i mladih.  Kad se ova bolest ne otkrije na vreme, ili ignoriše, što je takođe slučaj nelečena, dovodi do mnogih teških komplikacija, te je ona kod odraslih glavni uzrok slepila, uzrok polovine amputacija nogu i od svih osoba na dijalizi četvrtina boluje od šećerne bolesti. Neposredni uzrok smrti obolelih od šećerne bolesti je u više od polovine slučajeva srčani ili moždani udar.

Šećerna bolest, kao i druge bolesti, traži blisku saradnju zdravstvenog radnika i bolesnika.