U sezoni prehlada

Prehlada je najčešća infekcija svih starosnih grupa stanovništva koja se javlja sa prvim hladnim danima pa traje do kasnog proleća. Jak imuni sistem je najbolja odbrana od prehlade.

Jačajte prirodnu otpornost organizma raznovrsnom ishranom i fizičkom aktivnošću, a po potrebi i  preparatima sa vitiminima i mineralima, uz savet farmaceuta ili lekara.

Antibiotici ne mogu da izleče ili spreče prehladu, jer oni deluju samo protiv određenih bakterija, a prehladu izazivaju virusi.

Kako su izazivači prehlade velika grupa virusa, ne postoji lek koji će izlečiti prehladu, već konvencionalni i alternativni vidovi lečenja imaju isti cilj: ublažiti simptome prehlade i olakšati borbu organizma sa virusom.

Za ublažavanje bolova i sniženje povišene telesne temperature koriste se lekova na bazi ibuprofena, paracetamola ili acetilsalicilne kiseline. Deci do 15 godina starosti nemojte davati preparate acetilsalicilne kiseline (npr. Aspirin, Midol, Andol, Anbol  i sl), zbog moguće pojave Rejovog sindroma. U apotekama postoji i velika grupa  kombinovanih preparata, koji se mogu izdavati bez recepta, a namenjeni su  za ublažavanju simptoma prehlade i koriste se  kad se simptomi već pojave, a nikako se ne uzimaju kao prevencija. Ako ste hronični bolesnik uvek se posavetujte sa farmaceutom, jer neki od ovih preparata možda nisu pogodni za vas. Za lečenje simptoma prehlade možete koristiti i fitoterapiju.

Protiv  zapaljenjog grla možete koristiti pastile na bazi lekovitog bilja, propolisa ili antiseptika, koji ublažavaju bol i smanjuju nadražaj za kašalj. Preparati sa ekstraktom biljke ehinacea mogu se naći kao pojedinačan preparat ili u kombionacijama sa vitaminima i cinkom, kojima možete umanjiti jačinu i trajanje prehlade.

Ako ste pobornik aromaterapije etarska ulja nane i eukaliptusa u obliku  kapi, gelova i masti za utrljavanje i inhalaciju olakšavaju takođe tegobe i simptome prehlade. U apotekama Apoteke Zrenjanin dobićete stručan savet i pomoć da odaberete pravi preparat za Vas, da ojačate svoj imunitet ili olakšate tegobe ako ste već prehlađeni.

Share Button