Zaštita od komaraca?

Komarci, bilo da su begejski, tiski ili ovi “noviji” tigrasti ili nilski, podjednako su neprijatni i napadni. Osetljive osobe (deca, alergične osobe) mogu da imaju malo jače simptome, ali su to većinom reakcije koje nisu opasne.
Komarce privlači ugljen-dioksid koji izdišemo, cvetni i voćni mirisi, mlečna kiselina u znoju, tamna kosa i odeća deluje da je neka osoba privlačnija kao “hrana “ komarcima od druge. Postoji zaista veliki broj i vrsta preparata koji štite od uboda komaraca i drugih insekata u obliku krema, stikova, gelova, sprejeva, maramica i nazivaju se repelentima jer aktivni sastojak „odbija“ insekte.
Pre nego što rešite da neki i nabavite neophodno je da znate par činjenica, koje će Vam pomoći da odaberete baš onaj koji odgovara Vama i Vašoj porodici:
 • Uvek pročitajte uputstvo za upotrebu i pridržavajte se preporuka o načinu, dužini zaštite i ograničenjima njihove upotrebe. Ne sme se prekoračiti doza, posebno kod dece i trudnica.
 • Repelenti koji daju relativno dobru zaštitu su oni sa konvencionalnim aktivnim principom kao što su: DEET, Icaridin, IR3535.
 • Postoje repalenti koji imaju aktivne sastojke dobijene iz prirordnih materijala, a u pitanju etarska ulja. Oni sa uljem limuna i i eukaliptusa – PMD su relativno najefikasniji iz te grupe.
 • Što je koncentracija aktivne supstance viša, to je zaštita dugotrajnija. Repelenti koji imaju do 10% aktivne supstance štite kratkotrajno, najviše 1 do 2 sata, a oni sa kontrolisanim otpuštanjem aktivne supstance (npr. mikro-inkapsulirani), obezbeđuju dugotrajniju zaštitu.
 • Proizvodi sa 30% ili više DEET daju odličnu zaštitu ne samo od komaraca, već i od krpelja, ali sa 50% DEET postiže se maksimum trajanja zaštite, te sve preko toga je nepotrebno.
 • Na trajanje zaštite, osim vrste proizvoda, utiču i spoljašnja temeratura, vlažnost vazduha i znojenje, kupanje, kao i vrsta komaraca.
 •  Ako se sunčate, a neohodan vam je i repelent, obratite pažnju da on smanjuje za jednu trećinu efikasnost krema za zaštitu od sunca, pa prvo nanesite krem za sunčanje i pričekajte 20 minuta pre nego što nanesete repelent.
 •  Izbegavajte dugotrajno korištenje i ne koristite ih na licu jer mogu da iritiraju sluzokožu očiju i usta.
 • Postoje sprejevi posebno namenjeni za odeću sa repelentima koji sadrže permetrin, jer komarci mogu ubosti kroz tanku odeću. Ne nanosite repelent koji sadrži permetrin direktno na kožu. Ne nanosite repelent za kožu ispod odeće, mogu oštetiti sintetičke materijale kao i ramove od naočara.
REPELENTI ZA NAJMLAĐE:
   Repelenti nisu namenjeni za primenu kod beba do 2 meseca starosti, sem nekih gde je to posebno naglašeno, ali je ipak bolje koristiti dečija kolica ili ležaljke sa mrežom ili izbegavati period dana kad su komarci najaktivniji.
   Za decu do 12 godina starosti treba koristiti repelente koji su za njihov uzrast namenjeni, s najmanjom koncentracijom DEET na raspolaganju (obično 5% do 10%), nanositi ih štedljivo i samo ako je neophodno, izbegavajući lice, strogo držeći se uputstva. Za bebe od 2 do 24 meseca koristite proizvode jednom dnevno a za uzrast od 2 do 12 godina ne više od tri puta dnevno.
   Repelenti koji sadrže ulje limun-eukaliptus ne smeju koristiti kod dece mlađe od 3 godine.

Ako ipak dođe do uboda komarca ili insekta, kožu namažite posebnim preparatima koji dezinfikuju i hlade mesto uboda i smanjuju svrab, otok i crvenilo. Izbor preparata je velik i prilagođen svakom džepu, a za pomoć oko odabira kao i za savet možete se obratiti zaposlenima u našim apotekama.

Share Button